Про поняття і придбання шин

Всі професійні водії знають, що автомобільні шини – це одна з найважливіших частин транспортного засобу. Проте деякі водії недооцінюють всю важливість шин, сподіваючись на роботу двигуна і гальмівного механізму. Якісні шини забезпечують безпеку для водія і пасажирів. Багато що залежить від якості гуми для транспортного засобу. Високоякісні шини гарантують комфортне управління і гальмування на мокрій, слизькій або ж сухій дорозі. Дуже важливо обирати шини, звертаючи увагу на погодні умови регіону, в якому ви живете. У зонах, де зима минає з плюсовою температурою, зазвичай встановлюють всесезонні шини, ну а в країнах, де взимку суворий холод, важливо ставити шини зимового типу або шиповану зимову гуму.

Коли міняти шини

Причин для зміни шин багато, але в більшості випадків це їх зношеність. Шини офіційно вважаються зношеними, коли глибина протектора складає 2/32 дюйми. Головне завдання протектора шини – це видаляти воду з плями контакту і забезпечувати зчеплення з дорогою. Пляма контакту – це маленька область розміром з руку, яка контактує з дорогою. Іншими словами, без протектора, шини втрачають здібність до зчеплення з дорогою. Процеси швидкої зупинки, повороту або прискорення, стають практично неможливими. Сучасні шини мають так звані «ламелі», які з певною періодичністю встановлені в канавках. Ламелі піднімаються до 2/32 дюймів, що допомагає зрозуміти – прийшов час поміняти шини. Коли ламелі стають того ж рівня, що і протектор шин, водій вже знатиме, що час знайти нову пару автогуми. Так само існує і інший метод для визначення зносу шини і того, коли її час змінювати. Це перевірка глибини протектора з використанням маленької монети. Потрібно узяти монету номіналом, наприклад, 5 копійок і знайти місце в шині, де малюнок протектора має найнижчий рівень. Тобто, прикладаючи монету до протектора, можна визначити рівень зношеності шини. Якщо водій вставить монету написом «копійок» в протектор і зможе побачити цей напис – це поганий знак, який означає, що шину час замінити.

Практично кожна інструкція з ремонту автомобіля, а також механіки говорять, що шини потрібно замінювати приблизно один раз на п'ять років. Чим довше шини використовуються, тим вони стають більш уразливими до різних пошкоджень. Існує безліч умов при керуванні авто, які впливають на стан шини – швидкість, екстрене гальмування, швидкий старт, розбиті дороги і так далі. Всі ці чинники дуже сильно впливають на шину протягом п'яти років. Як результат, ризик потрапити в ДТП багато разів примножується. Можна з легкістю дізнатись, який вік будь-якої шини, навіть якщо ви самі їх не експлуатували. Існує індикатор, який встановлений на боковині шини, – DOT. DOT індикатор складається з різних символів, які говорять про дату випуску, виробника і останню інформацію про саму шину. Перші дві цифри – це номер тижня виробництва, а останні – рік. Наприклад, 3109 – означає те, що шина була зроблена на 31 тиждень 2009го року.

Для безпеки ваших пасажирів дуже поважно стежити за станом шин і при необхідності замінити їх в потрібний час. Отже, вам потрібно змінювати шини, коли глибина протектора дуже низька або вік шин складає близько 5 років.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Типи шин і погодні умови

Водії розуміють, що використання правильного типу гуми грає важливу роль під час водіння. Використання літніх шин в зимовий час надзвичайно небезпечно не лише для самого водія, але і для автогуми. Літні шини виготовлені з іншої гуми, яка реагує абсолютно інакше на холодну погоду. Зимові шини зроблені на основі іншого складу, яка дозволяє залишатися гумі м'якшою при мінусовій температурі, а літні шини проявляють себе куди краще в теплу пору року. Так само існують шини всесезонного типу, які ідеально підходять для регіонів, де температура в зимову пору не опускається нижче -5 °С. Знаючи ці особливості, водіям доводиться змінювати зимові шини на літні в теплу пору і навпаки.

Де купити шини

Ринок виробництва шин дуже великий і конкурентоздатний. Водіям запропонований широкий асортимент високоякісних шин, які були вироблені популярними і надійними заводами. Але, все ж, краще купувати шини в онлайн режимі. Онлайн магазини зазвичай пропонують кращий вибір порівняно із звичайними магазинами. Візьміть до уваги величезну кількість спеціальних пропозицій в інтернет магазинах. Ви зможете знайти прекрасні акції «купи 3 і отримай 1 в дарунок» або «отримай знижку при покупці чотирьох шин». Звичайно ж, пропозиції залежать від виробника і деякі компанії не мають великих знижок. До бюджету покупки автогуми також варто внести витрати на установку – матеріали, балансування і потрібні для цього деталі. Ніколи не забувайте про ціну доставки при покупці шин із закордону.

Скільки ж шин потрібно купити?

Звичайно ж, умови впливу дороги на передні і задні колеса можуть мати різні наслідки для шин, проте краще замінювати всі чотири покришки. Це забезпечить ідеальне співвідношення розмірів, типів, товщини протектора і навіть виробника. Для сучасніших транспортних засобів задовільною буде і заміна двох шин за раз, але для деяких вантажівок і автомобілів заміна всіх чотирьох шин є обов'язковою. Повна заміна всіх чотирьох шин дуже важлива для повнопривідних автомобілів, оскільки усуває які-небудь пошкодження деталей повнопривідної системи. Це ж стосується деяких зимових шин – їх обов'язково потрібно буде замінювати разом. Якщо тип нової шини відрізнятиметься від конструкції шин, які встановлені в даний момент, це може привести до проблем з контролем автомобіля.

Поліпшення ефективної роботи будь-якого транспортного засобу можливе завдяки своєчасному обслуговуванню. Обслуговування автомобіля – це не лише заміна масла або заміна старих деталей. Це також перевірка шин і їх своєчасна заміна. Не забувайте про те, як ви водите свій транспортний засіб, це впливає на тривалість придатності шин.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори